man kan alltid göra något

Klimatförändringen pågår just nu och experterna är eniga om att vi människor ligger bakom den.

Genom att använda fossila bränslen släpper vi ut växthusgaser som bidrar till växthuseffekten, som i sin tur värmer upp jorden.

Konsekvenserna av att jorden blir varmare är många. Smälta glaciärer, översvämningar, torka och fler sjukdomar är några exempel.

Genom att företag och politiker fattar rätt beslut samtidigt som du gör några små förändringar i din vardag kan klimatförändringens negativa konsekvenser minskas.

Bevisen för att det pågår en klimatförändring är många och nästan ingen tvivlar på det. Det är orsakerna och konsekvenserna som det ibland råder delade meningar om.
En av de viktigaste utmaningarna som mänskligheten står inför för att nå en långsiktigt ekologiskt hållbar värld är att förhindra förändringen av jordens klimat. Idag vet vi att om vi inte kraftigt minskar användningen av bensin, olja, fossil/naturgas och kol, d v s alla fossila bränslen, så riskerar vi stora klimatförändringar. På sikt måste vi helt sluta att använda fossila bränslen.

När vi människor använder bensin, diesel och flygfotogen i våra bilar, lastbilar, bussar och flygplan, olja för att värma våra hus, och kol för att göra elektricitet släpper vi ut gasen koldioxid i luften. Koldioxiden fungerar som ett lock på jordens atmosfär och gör att det blir varmare på jordytan. En del koldioxid har som tur är alltid funnits i luften för utan en naturlig växthuseffekt hade det varit 35 grader kallare på jorden än det är idag. Men när nu vi släpper ut mycket mer koldioxid så blir locket tjockare och det blir onaturligt


Forskarna säger att den klimatförändring vi sett under de senaste femtio åren beror på mänsklig påverkan, framförallt utsläpp av koldioxid. Medeltemperaturen i Europa har ökat med nästan en grad under 1900-talet. 1990-talet visade sig vara det hittills varmaste årtiondet på jorden som uppmätts. Temperaturen fortsätter att öka. När temperaturen ökar förändras hela klimatet och det förändras på olika sätt på olika platser på jorden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback