jack the ripper

Jack Uppskäraren, engelska Jack the Ripper, var en (eller flera) seriemördare som mellan augusti och november 1888 mördade ett antal fattiga, mer eller mindre hemlösa och kringstrykande kvinnor som nattetid försörjde sig på tillfällig prostitution i East End, London. Polisen löste aldrig officiellt fallen. Antalet kvinnor som Jack Uppskäraren mördade är ej faktiskt säkerställt.

Jack Uppskärarens identitet är en klassisk mordgåta, och det enda man med säkerhet vet om honom är att det var en mansperson, och enligt vittnen, klädd i skärmmössa och sjömansrock. Troligtvis hade han även kunskaper i anatomi, även om det antagligen varit tillräckligt med de handlag som exempelvis en slaktare eller en styckare på slakteri är i besittning av. Nutida spekulationer om vem han kan tänkas vara stannar vid just spekulationer. Det finns ett antal lösningar till gåtan: Somliga menar att det var en judisk ritualslaktare, andra att det var en amerikansk kirurg. En teori hävdar är att det var en advokat som begick självmord samtidigt som mordvågen upphörde. Polisen hade mängder av misstänkta och hundratals personer som togs in till förhör, men lyckades inte binda någon av dem till brotten. Den allmänna uppfattningen (som styrks vid genomläsningen av interna polisrapporter) är att Scotland Yard - trots en mängd vitt skilda förslag levererade långt senare av en del högre polisbefäl som Sir Robert Anderson, Donald Sutherland Swanson, Frederick George Abberline, Sir Melville Macnaghten med flera - inte visste mördarens identitet, vilket också erkändes öppet av en del andra befäl.

Tillvägagångssätt [redigera]

Morden utfördes kallblodigt på platser där det fanns folk alldeles i närheten. Tillvägagångssättet var att skära av strupen mycket djupt och sedan skända kropparna genom att öppna buken och skära ut inre organ. Vissa delar hade bortförts från mordplatsen - i två av fallen var livmodern borttagen tillsammans med en del andra organ. Det är sättet att skända kropparna på som gett upphov till teorin att "Uppskäraren" hade kunskaper i anatomi. Det förekommer även teorier om att offren först hade strypts eller kvävts eftersom offren förefaller att ha tagits med överraskning och ganska lite blod fanns på mordplatsen.

har ni hört låten om han ?
haha ska skriva upp den ! äcklig människa uuush!

Det är nån som våldtar din mamma på storvaruhusets golv. Det är någon som kidnappas små små barn och torterar dom med tuggumivåld.
Han slipar sin kniv
sen tar han ditt liv

Jack ripper, jack the ripper
Det går en mördare lös
Jack ripper, jack the ripper
Vem vågar vittna när blodet frös

Han sliter hjärtat ur bröstet
På en ensam pensionär
Han sätter en sil i en trasig själ
som förslavats av sitt eget begär
Han smyger omkring på fabriken
och lemlästar din kropp
Han hackar din hjärna i små små bitar
och krossar ditt sista hopp

Han slipar sin kniv
sen tar han ditt liv

Jack ripper, jack the ripper
det går en mördare lös

I besvikelsens iskalla tysdnad
han håller oss i sin hand
förgiftar vårt blod med lystnad
och långsamt förgöra varann

Jack ripper, Jack the ripper
detgår en mördare lös..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback